Meditasyon

Meditasyon aplikasyonlarıyla tanışın

 

“Bir yer bulalım dünyadan uzak”[1]

Hiçbir şey düşünmeden durmak mümkün mü? Bu sorunun yanıtını her meditasyona oturduğumda kendi kendime sorarım. Hiçbir şey düşünmeden duramadığım için de düşünmemeyi düşünmeye çalışırım. Çünkü beynimiz her an düşünmeye programlı. Düşünmeden geçirdiğimiz tek bir an bile yok. Hatta çoğu zaman biz eyleme geçmeden beynimiz ne yapacağımızı düşünmüş oluyor.

Peki bütün bunları bildiğimiz halde meditasyon neden son yılların vazgeçilmez öz şefkat ve gevşeme yöntemlerinden biri haline geldi? Çünkü her şeyin başı sağlık olduğu kadar farkındalık da aynı zamanda. Farkındalığın kaynağı da meditasyon. Latincede meditatio** kelimesinden türetilmiş, sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde derin düşünme” manasına gelen bu yöntemle zihnini kontrol edip ruhunu sağaltabiliyorsun. Beynini susmaya programlayıp, düşünmemeyi düşünerek kendini bazen bir yaprağın peşinden bazen bir ağacın kökünden bazen bir kuşun tüyünden ilham alarak ruhunun evreninde bir gezintiye çıkarabiliyorsun.

Meditasyon bütün evrenin bilgisiyle doğduğumuzu varsayarak köklerimize ulaşmanın yollarını aramak bir nevi. Şahsen meditasyon yaparken en çok kiraz çekirdeğinde tüm kiraz ağacının bilgisinin olduğu fikrine uyandığım o anlara aşığım. Dolayısıyla evrenin çekirdeğine hayali köklerimle bağlandığımda bütün evrenin bilgisine vakıf olabildiğimi hissetmek, bunu fark edebilmek benim için mucize. Peki bu mucize gerçek mi? Meditasyon yapmanın bilimde de yeri var mı? Mucize gerçek mi sorusuna benimki için gerçek yanıtını verebilirim. Bilimde yeri var mı sorusunun yanıtı almak içinse Wikipedia’daki “Batı ülkeleri tıpta meditasyonun rahatlatmak amaçlı kullanılabileceğini kabul eder” bilgisine başvurabiliriz. Meditasyonun etkileri, beyin dalgaları değişiminde nörolojik olarak ölçülmüştür.

Farkındalık, düzenli bir meditasyon uygulamasıyla güçlendirilebilir. Meditasyon bizi yavaşlamaya, nefes almaya ve içsel deneyimlerimizi gözlemlemeye davet eder. Farkındalık pratiği yapmak bize anda kalmayı, odaklanmayı, olumsuz düşünceleri azaltmayı öğretebilir. Şarkıda da dediği gibi “Bir yer bulalım dünyadan uzak…” O uzak belki de derin düşünerek ulaştığımız kendi gerçeğimiz, evrenin çekirdeğine bütün hücreleriyle bağlı olduğumuz görünmez köklerimizdir. Kirazın çekirdeğinde tüm kiraz ağacının bilgisinin olması gibi. Şarkının yazarı ne düşünerek yazdı bilemem ama dünyadan uzak o yer bence yine kendi içimizde bir yerde. İşte bizi dünyadan uzaklaştıracak meditasyon uygulamaları hem de Türkçe.

Calm

100 milyondan fazla kişi tarafından indirilmiş bir uygulama. 2017 yılında Apple’dan en iyi uygulama ödülünü almış, 2018 yılında da Google Play’de editörün seçimi ödülüne sahip olmuş ve Center for Humane Technology tarafından “dünyanın en mutlu uygulaması” ilan edilmiş.

Meditopia

İngilizce konuşulmayan pazarlarda kullanılan popüler meditasyon uygulamalarından biri. 11 farklı dilde, 20 milyondan fazla üyesi var. 75’ti aşkın ülkede faaliyet gösteriyor. Kendilerini bir mental sağlık platformu olarak tarif ediyorlar.

Patika

150 bin kullanıcısı var. Uygulama Selin Ilgaz, Emre Duru ve Ece Işık tarafından kurulmuş. “Yorgun zihnine derin bir nefes aldır!” sloganıyla yola çıkmışlar. Amaçlarını “Yaşama biraz sakinlik, biraz mutluluk katmak ve bolca kendini hatırlamanı sağlamak” olarak açıklıyorlar.

Selin Ilgaz Farkındalık Temelli Stres Azaltma Programı’ (MBSR) ve meditasyon eğitmeni ve aynı zamanda nörobilim uzmanı bir psikolog.

Emre Duru İspanya’da Akredite Mindfulness eğitmenliği almış, Türkiye’de ve Avrupa’da mindfulness eğitimleri düzenliyor.

Ece Işık Tayland’da akredite Mindfulness eğitmenliği almış, Türkiye’de birçok kurum için meditasyon eğitimleri veriyor.

Crea Meditasyon

Crea Meditasyon Türkçe dil seçeneği olan uygulamalardan biri.  Uygulamada10’dan fazla kategori yer alıyor; anın farkında olmak, daha kolay uyumak, daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve iş hayatında daha verimli olmak için uygulama içindeki meditasyonlar size destek olacak.

Bu meditasyonlar sayesinde zihninizi istediğiniz yönde eyleme geçmeye hazır hale getireceksiniz.

Innerjoy

InnerjoyBurcu Yapar ve Gökhan Üç tarafından kuruldu. Günlük hayatta yaşanılan duygu ve durumlara özel konu başlıkları ile hazırlanmış, yapay zekâ destekli bir kişisel meditasyon uygulaması olarak hizmet veriyor. 30 bini aşkın kullanıcısı var.

Om meditasyon

Om’un sunduğu programlar meditasyon, nefes ve yoga alanlarında uzman olan eğitmenler tarafından üretiliyor ve seslendiriliyor. Uygulama yeni başlayanlar, hamileler, öğrenciler veya çocuklar için özel içerikler barındırıyor. Uygulamadaki bazı meditasyonlar ücretsiz sunuluyor ve ücretsiz meditasyonlar her gün değişiyor.

[1] Pinhani’nin şarkısı, Uzak adlı şarkının sözleri Sinan Kaynakçı’ya ait.

©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Sinem Gündem
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. 22 yıldan bu yana televizyonların haber merkezlerinde çalıştı, haber programları çekti. En büyük tutkusu yazmak ve soru sormak.