Aktüalite

Neşenin ve mutluluğun 24 sembolü

Semboller zihni devreden çıkarır ve bilinçaltımıza taşıdıkları mesajları gönderirler. Bu yazıda dünyanın farkı yerlerindeki neşe sembollerini tanıyacaksınız. Bakalım sizi en çok hangisi neşelendirecek?

1. Gülümseme

Neşenin elbette en evrensel sembolü gülümseyen bir yüz. Gülümseme neşe, mutluluk, rahatlık, huzur, keyif, güven, oyun, coşku, yaşama sevinci… Bütün bu duyguları aynı anda tek tek ya da bir bütün olarak hissedebileceğiniz en önemli sembol. Gülümseyen bir yüz sizi içine alır, buzlarınızı, çözer, güven verir, tehdit ve korkunun kalelerini çökertir. Kapalı kapları açan bir anahtardır.

2. Yusufçuk (Anadolu kültüründe ve Kızılderililer arasında)

Kültürümüzde uğurlu kabul edilen, daha çok sadakatin ve aşkın simgesi olarak görülen, Dragofly yani yusufçuk böceği özellikle Kızlderililer’de mutluluk, neşe, saflık, özgürlük ve dönüşümün simgesidir. Suda doğup daha sonra havada yaşayan Yusufçuk’un dönüşüm simgesi olması boşuna değil. Su elementi duyguyu, hava elementi de aklı temsil eder. Yusufçuk bu iki elementi bünyesinde birleştirir. Kızılderililere göre bu dönüşüm esnasında negatif duygu ve düşünceler atılır ve yeni bir doğuş yaşanır.

3. Gül (Anadolu, Ortadoğu ve Yunan ve Roma Mitolojisi)

İslam coğrafyasında kutsal çiçeklerden olan gül, Hazreti Muhammed’i simgeler. Dikenleriyle beraber aşkın simgesi de olan gül Yunan ve Roma mitolojisinde Afrodit’in sembolü olarak tutku, güzellik ve bereketin de temsilcisidir. Sümerliler’de İştar ve İnanna’dan gelmektedir. Gül neşenin sembollerinden biridir. Çünkü başlı başına güzelliği anlatır.

4. Gemi Dümeni (Antik Roma)

Antik Roma’da mutluluk tanrıçası Laetitia ile birlikte resmedilen gemi dümeni sembolü imparatorluğun olayların yönünü değiştirebilme inancını simgeliyordu. Yani bir anlamda ‘direksiyon benim elimde’ anlamına geliyor. O halde neşeli olmak daha kolay.

5. Dharma Chakra ya da Kader Çarkı (Budizm) 

Budizm’de 8 tekerlekli sembol Yoga’nın da sekiz yolunu anlatır. Bu 8 yolu izleyen insan Nirvana denilen gerçek özgürlüğe, neşeye ve mutluluğa ulaşır.

6. Shtreimel- Tüylü Şapka (Hasidizm)

Ortodoks Yahudilerin özellikle Hasidik mezhebine ait bir semboldür. 18. Yüzyılda kendini gösteren bu mezhebin temel ilkesi insanın neşe dolu olmasına dayanır. İnanışlarına göre mutlu insan daha mükemmel bir şekilde Tanrı’ya hizmet eder. 

7. Mavi Kuş/Bluebird (Avrupa) 

Avrupa kıtasında mavi kuş mutluluk ve neşe, iyilik habercisidir. Aynı zamanda mavi kuşlar ilahi olandan mesaj da getiririler.

8. Shuangxi-Çifte Mutluluk (Çin)

Shuangxi çifte mutluluk anlamına gelen Çin kültürüne ait bir kaligrafi sembolüdür. Hem iyi şans hem mutluluk hem de neşe içeren bir semboldür. Özellikle evlilik seremonilerindeki süslemelerde kullanılır. Özellikle kırmızı ve sarı renklerin hâkim olduğu süslemelerde neşe ve mutluluk ve güzelliği içeren iki Çin alfabesi karakterleri birleştirilerek çizilir.

9. Ayçiçeği (Batı kültürü )

Avrupalı kaşiflerin Atlantik’i geçerek getirdikleri bu şahane çiçek neşe, sıcaklık ve mutluluk anlamlarını taşır. Güneşe benzeyen çiçeğin adı İngilizce’de, sunflower yani güneş çiçeği olarak geçer. Ancak İslam ve Türk kültüründe ay sembolü daha önemli olduğunda güneşin çiçeği kuvvetle muhtemelen dilimize ay çiçeği olarak yerleşmiştir. Doğum günlerinde, evlilik sermonilerinde ve bebek kutlamalarında dekorasyonda kullanılır.

10. Vadi Zambağı (İngiltere)

Mayıs zambağı olarak da bilinen bu bahar çiçeği Victoria döneminden beri özellikle Kraliçe Victoria ve diğer kraliyet mensuplarının favorisi olarak mutluluk ve neşeyi simgelerdi. İngiliz halk hikayelerinde Sussex’li St Leonard düşmanı  ejderhayı yenilgiye uğrattığında onu zaferinin bir işareti olarak bu çiçek açmıştır. O  günden bugüne bu çiçeğin kötü enerjileri kovaladığına inanılır.

11. İki Altın Balık (Budizm)

Budist geleneğe göre bu iki altın balık iki kutsal nehri; Ganj ve Yamuna Nadi’yi simgeler. Balıklar, özgürlük, mutluluk ile beraber barış ve uyum anlamını içerirler. Balıkların hiçbir endişeye kapılmadan nehrin derinliklerine gidebilmesi bu sembolizmi pekiştirir. Bu sembol insanın da acı ve yanılsama dünyasında zihnini barış ve özgürlük içinde tutarak korkmadan neşeyle yaşayabilmesini anlatır.

12. Gye W’ani (Batı Afrika) 

Batı Afrika kültürünün Adinkra sembollerinden olan Gye W’ani kıyafetlerde mimaride ve heykellerde görülür. Neşe, mutluluk anlamındadır ve seni ne mutlu ediyorsa onu yap, hayatı dolu dolu yaşa anlamlarını içerir. Kraliçe satranç taşı şeklindedir çünkü kraliçe hayatını endişeler ve sınırlamalar olamadan yaşar.

13. Budist Bayrağı

On dokuzuncu yüz yılda kabul edilen Budist bayrağındaki renkler de şans ve neşe konusuyla yakından alakalı.  Mavi şefkat, barış ve mutluluğu sembolize ederken, sarı zıtların birliğini ve dengeyi, kırmızı bilgelik, asalet, erdem ve şansı simgeliyor.  Beyaz özgürlüğe giden dharma, turuncu ise Buda’nın bilgelik dolu öğretilerini anlatıyor.

14. Wunjo (Kuzey Avrupa)

Rune taşları Nordik yani Kuzey mitolojisinin kadim zamanlardan gelen kehanet araçlarından biridir. Kökeni yüzyıllar öncesine Vikingler zamanına dayanıyor hatta daha bile eski olduğu biliniyor. Latin Alfabesi’nden önceki Germenik alfabe ile yazılmış taşlardır. Rune’ların bir ses ya da harften çok bazı kozmolojik ilkeleri anlattığı söylenir. Örneğin Wunjo neşe,mutluluk, tatmin ve yakın ilişkileri anlatan bir Rune taşıdır.

15. Dolunay (Roma Dönemi)

Roma tanrı figürlerinden Anna Perenna’nın sembolü dolunay aynı zamanda yeni yıl ile de bağlantılıdır. Yeni yıl yeniden doğuş, yenilenme, uzun yaşam, bolluk ve neşe ile ilgilidir. Mart ayının 15’i Roma takviminde dolunayı simgeler. Bu tarihte adaklar yapılır, sağlıklı mutlu ve neşeli bir yıl dilenir.

16. Thyrsus (Grek-Roma Medeniyeti)

Rezene dalından yapılan ve tepesinde çam kozalağı olan asa, Grek-Roma tanrılarının bir sembolüdür.  Dionysus-Bacchus yani şarap, çılgınlık, neşe, zevk ve eğlencenin tanrılarını temsil eder. Bu sembol aynı zamanda Budizm’de tantrik ritüellerde de kullanılır.

17. Coyote (Aztek)

Coyote zekâsı ve uyum yeteneği ile ünlü bir hayvandır. Özellikle yerli Amerika kültüründe, Aztekler’de önemi büyüktür. Aynı zamanda Aztekler’de Coyote’nin, müzik tanrısı Heuhuecoyotl’ın hayvanı olduğu da söylenir. Coyote neşe, müzik, zekâ ve kurnazlıkla ilşkilendirilir, hayatın eğlenceli yönünü temsil eder.

18Biwa (Japonya)

Japon mitolojisinde Benten, mutluluk, neşe ve iyi şans getiren Shichi-fuku-Jin tanrıçalarından birisidir. Benten akan her şeyin de tanrıçasıdır aynı zamanda; zamanın, konuşmanın, bilgeliğin ve müziğin. Onun kültü aslında biraz dışardan ihraç edilmiş bir külttür. Özellikle de Hindu tanrıça Saraswati’den. Benten’nin çalgısı Biwa da neşenin ve eğlencenin simgesidir.

19Koka Bitkisi (İnka)

Cocamama mutluluk, sağlık, yaratıcı keyif verici maddelerle ile özdeşleştirilen And Dağları’nın kutsal figürlerindendir. Ve onun resmi sembolü de koka bitkisidir.

Inka folklorüne göre Cocamama aslında flörtöz bir kadındır, kıskanç aşığı tarafından ikiye ayrılmış ve dünyanın ilk coca bitkisine dönüşmüştür. İnka toplumunda çiğnenerek yaratıcı enerji için kullanılır ve neşe verir.

 20Kartika (Budizm)

Kartika yarım ay şeklinde tantrik ritüellerde kullanılan bir bıçaktır. Özellikle en kutsal mantranın koruyucusu Ekejati’nin sembollerinden biridir ki o neşe dağıtır ve insanların kişisel problemlerinin üstesinden gelerek aydınlanma yoluna girmelerine yardım eder.

21. Tuğla (Çin)

Çin mitolojisinde Fude Zhengshen mutluluk neşe ve zenginlik tanrısıdır. Onun sembollerinden biridir tuğla. Efsaneye göre yoksul bir aile ona sunu yapmak üzere sadece birkaç parça tuğla getirebilmiştir. Üç tuğladan oluşan bir çatı ve duvar inşa edebilmişlerdir. Bundan sonra da beklenmedik bir şekilde zengin olmuşlardır. Zhengshen deniz tanrıçası Mazu’yu görevlendirerek daha sonra onları cennete yollamıştır.

22Çuval (Doğu Asya) 

Asya toplumlarının birçoğunda Budist olamasalar bile bir keşişin çuval taşıması tatmin, zenginlik, bolluk, neşe ile özdeşleştirilmiştir.

23. Başak (Baltık )

Geç Orta Çağ’a kadar Baltık bölgesi pagan kültürünün etkisi altındaydı.  Daha sonra Hristiyanlaştırıldılar. O kültürden hala yaşayan simgelerden biri olan Potrimpo, denizlerin, mutluluğun, neşenin baharın ve tanelerin tanrısıdır. Tipik olarak genç neşeli bir genç adamdır ve başaktan küpeler takan biri olarak resmedilir.

24Porsuk ve Saksağan (Çin)

Çin kültüründe porsuk mutluluğu saksağan ise neşeyi temsil eder ve kutlamalarda bu simgeler kullanılır. 

 

 

©mümkün dergi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Yuka Ajans Yay. ve Org. Tic. Ltd. Şti.’ye aittir. Köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmesi ve/veya habere aktif link verilmesi halinde dahi kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

kevser-aycan-saroglu
Kul, insan, kadın, gazeteci, yazar, editör, yazar kâşifi, rüya avcısı. Amerikan Dili ve Edebiyatı mezunu. Medya sektöründe çok uzun yıllar muhabir, editör, köşe yazarı olarak görev yaptı. Halihazırda büyük bir yayınevinde yayın danışmanlığı yapıyor. Kendisini ‘ebedi hayat öğrencisi’ olarak görüyor.